MOBİLYADA HEDEF 4 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Mobilya üreticileri 2018 yılında hedef büyüttü. MOBSAD Başkanı Nuri Gürcan “Seneyi 3 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. 2018 yılında ise ihracatımızı 4 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefimiz bulunuyor” dedi.

MOBİLYA Sanayi iş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, bu yıl içinde KDV indirimleri ile sektörün rahat nefes aldığını söyledi. Türkiye’nin dünyada mobilya sektöründe en büyük rakibinin İtalya olduğunu belirten Gürcan, 2018’de bunu değiştirmek istediklerini a çıkladı. Gürcan, 2017 yılının oldukça hareketli geçtiğini ifade ederek “KDV indirimleri sektörümüze nefes aldırdı. İç pazarda satışlarımız yaklaşık yüzde 30 oranında arttı. Yine Hindistan, Çin, Nijerya gibi alternatif pazarlara yöneldik. Seneyi 3 milyar dolar ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. 2018 yılında ise ihracatımızı 4 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefimiz bulunuyor” dedi.

TÜRK MOBİLYASINI DÜNYAYA KANITLAYACAĞIZ
Gürcan şunları söyledi: “Türkiye’nin şu anda kilogram başına ihracat değeri yaklaşık 1.4 dolar. Oysa mobilyada katma değeri yüksek ürünler üretme gücüne sahibiz. Dernek üyelerimizin hepsi dünyanın dört bir yanına ihracat yapmakta ve ihracat yaptıkları ürünlerin hepsi de el işçiliği gerektiren özel ürünler olduğu için istediğimiz katma değeri yakalamaktayız. Bu yüzden katma değeri yüksek ürünler üretebilmeli ve marka çalışmalarıyla “Çin’den kaliteli, İtalya’dan ucuz” algısını kırıp dünyada “Türk Mobilyası” algısını oluşturmalıyız. Dünyada mobilya sektöründe en büyük rakibimiz İtalya. Bildiğiniz üzere İtalya, bir tasarım ülkesi olarak atfediliyor. Yüzyıllardan bugüne uzanan bir mobilya geleneğine sahipler. Ancak Türk mobilyasında atlanan özellik ise bizim de ciddi bir kültürel birikimimizin olması ve kendi motiflerimiz, zanaatkarlarımızla bunu üretimimize yansıtma gücümüz. Geriye ise yaptıklarımıza bir marka değeri yüklemek ve doğru pazarlamayı yapabilmek kalıyor. Eğer bunu yapabilirsek, ihracat rakamlarımızı dolar bazında daha yukarıya taşıyabiliriz. Bugün Türkiye, dünyanın mobilya üretim üssü Çin’e dahi mobilya satar duruma gelmiştir. Bunun gözden kaçırılmaması gerekiyor. 2018 yılında da Türkiye’nin mobilyadaki gücünü dünyaya anlatmaya devam edeceğiz.

PAZARDA KALICI OLACAĞIZ
MOBSAD olarak farklı pazarlara yönelik çalışmalarından bahseden Gürcan, “Son 3 yıldır Çin, Rusya, Hindistan ve Ortadoğu ülkelerindeki önemli fuarlara toplu katılımlar gösterdik. 2018 yılında ve gelecek yıllarda da fuarlara katılım konusunda istikrarlı davranacağız. Hedefimiz; yakın ve sınır ülkelerle kalmayıp, henüz ülkemiz mobilyasıyla tanışmayan ülkelere ulaşabilmek ve o pazarlarda kalıcı olabilmek” dedi. Gürcan, sektör açısından 14 yıldır düzenlenen İstanbul Mobilya Fuan’nın (İMOB) büyük önem taşıdığını belirterek şöyle konuştu:2018 ‘in en önemli gündem maddesi: İMOB. Çünkü 2016 yılında İran’dan, 2017 yılında ise Çin’den önemli sayıda iş insanlarını ağırlayarak, ticaret hacmimizi yaklaşık yüzde 30 oranında arttırdık. 14. İMOB fuarında da bu rüzgarı devam ettirmeyi hedefliyoruz. Sektörümüzde büyük bir yatırım söz konusu değil. Daha çok tamirat, tadilat, depolama ağırlıklı yatırımlar söz konusu. Üretim alanlarının büyütülmesini biz sınırlı görüyoruz. Sektörümüze yapılacak yatırım, yeni fabrika, atölye yatırımlarından ziyade insana yapılan ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine dair yatırımlar olmalıdır.

KALİFİYE ELEMAN SIKINTISI
Sektörümüzün en büyük sorunlarından birini kalifiye eleman sıkıntısı oluşturmaktadır. Bu yüzden meslek liselerinde ve yüksek okullarında eğitim görmüş mobilya ustalarına ihtiyacımız bulunuyor. Diğer bir yandan ise markalaşmaya, tasarım, ARGE ve inovasyon faaliyetlerine önem verilmelidir. 2017 3. çeyrek GSMH rakamlarına göre mobilyayı da kapsayan dayanıklı tüketim alanlanında yüzde 40’lık bir büyüme gerçekleşti. Sektörümüz KDV indirimleriyle birlikte hız kazandı ve bu hızımızı korumak istiyoruz. Sektör olarak yaklaşık yüzde 10’luk bir büyüme öngörüyoruz.

Kaynak: Star Gazetesi 29 Aralık 2017 tarihli yayını