AVM’LER KALİFİYE ELEMAN BULMAMIZI ZORA SOKTU

Bu oranın tekstildeki gibi yüzde 8’lere çekilmesini istediklerini söyleyen Küçük, sektörün en büyük sıkıntısı olan kalifiye eleman bulma sorununun AVM’lerin açılması ile birlikte daha da büyüdüğünü belirtiyor. Gençlerin, daha fazla emek harcayıp bir zanaat öğrenecekleri meslek yerine kafelerde, mağazalarda çalışmayı tercih etmeleri ise bunda en büyük etken. Mobilya sektörünün ithal girdi oranı en düşük sektörlerden biri olduğunu ifade eden Küçük, kurdaki dalgalanmanın sınırlı da olsa sektörü etkilediğini belirtiyor.

Sektör 2015 yılı içerisinde 3 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Küçük, mobilya sektörünün ihracattaki sorunları ise şöyle sıralıyor: “Başta navlun sorunu nedeni ile ABD pazarından neredeyse hiç istifade edemiyoruz. Bu ülkeye 50 milyon USD ihracata bile henüz ulaşamadık. Almanya 14 milyar USD ithalatı ile bizim de etkin olduğumuz pazarlardan biri. Son 5-6 yıllık dönemde ortalama 150 milyon USD ihracat yaptığımız ve en büyük pazarımız olan Almanya şu anda (2014 sonu) ihracat pazarlarımız arasında dördüncü sıraya (2014 ilk üç çeyrekte 5. sırada) gerilemiştir. Bunda Avrupa’daki ekonomik daralmanın rolü olduğu gibi ülkemiz mobilyacıların pazar çeşitlendirmesi ile çeşitli savaş ve krizlerin pozitif etkisi ile Libya ve Irak gibi iki yeni pazarın öne çıkmasının da rolü vardır. Dünya mobilya ithalatında ilk beşteki diğer sıraları Fransa (7,5 milyar), İngiltere (7,5 milyar) ve Çin (7 milyar) alıyor.

Haberin tamamı için… ZAMAN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MOSDER STRATEJİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği – MOSDER’in ‘’Stratejik Değerlendirme Toplantısı’’ 6-7 Aralık 2024 tarihlerinde Swiss Otel …