EKOTÜRK SANAYİ VE TİCARET PROGRAM KONUĞU NURİ GÜRCAN

Sn. Gürcan EKOTÜRK Kanalı’nda Eren Can Umut’un sunduğu Sanayi ve Ticaret Programı’na uzaktan erişimle konuk oldu.

Gürcan, 2023 İstanbul Mobilya Fuarı’nı değerlendirdi.
Her yıl %10-15 oranında büyüme kaydeden sektrörün, yurt dışı ihracat hedeflerinin yaklaşık yarısını yılın hemen başındaki İstanbul Mobilya Fuarı sayesinde elde ettiğini söyledi. 120bin metrekareden 135bin metrekareye yükseltilen sergi alanının Avrupa’daki en büyük fuar haline gelmesini sağladığını, 20bin kayıtlı yabancı müşterinin fuarı ziyaret etmesinin beklendiğini belirtti.

Bu ziyaretlerin yıl içerisinde proje, bayilik ve bireysel satınalmaya dönüşeceğini ifade etti.

Fuara binin üzerinde firmanın katıldığını, uluslararası nitelik kazanan fuarda yabancı katılımcıların da ilgi göstermeye başladığını, hem yabancı ilgisine hem de artan yurt içi katılım talebinme cevap verebilmek için, İstanbul Havalimanı yakınında yapılacağı açıklanan yeni fuar alanının önemli olduğunu vurguladı.

Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla %15 kadar daha fazla ziyaretçi beklediklerini, yapılan rezervasyonların ve otellerin doluluğunun buna işaret ettiğini söyledi.

Markalaşma konusundaki soruları yanıtlayan Gürcan, özellikle pandemi döneminde yurt dışı bayilik ve mağazalaşmaya odaklanan katma değerli mobilya üreticilerinin markalaşmanın önemini kavradığını ve her yıl daha fazla marka çıkartmakta olduklarını söyledi.

2023 ihracat hedefinin 6 Milyar Dolar olduğunu belirten Gürcan, gelen talepleri karşılayabilmek için, katma değeri yüksek mobilya üretimi yapan MOBSAD üyelerinin daha büyük fabrikalar için alan ihtiyacını dile getirdi. Ortalama 3,2$/kg olan mobilya ihracat tutarının MOBSAD üreticileri içerisinde 8-15$/kg arasında değiştiğini, bu yüzden İstanbul’un her iki yakasında organie sanayi bölgesi bekletileri olduğunu söyledi.

Finansmana erişimle ilgili, daha önce de bahsedilen sıkıntıların da aşılması gerektiğini söyledi. Döviz kurlarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Gürcan, yurt dışına satılan ürünlere artış yapabilmenin pek mümkün olmadığını, seçime kadar mevcut kurlarla gidileceğini düşündüklerini belirtti.

Çin’in sıfır covid politikasından vaz geçip ziyaretlere açılmasının ve yeniden üretimlere başlayacak olmasının sektöre nasıl bir etkisi olduğu soruldu.
Gürcan, 192 ülkeye ihracat yapan Türk Mobilya Üreticileri’nin, Ticaret Bakanlığını’nın yürüttüğü dış pazar araştırmalarından faydalanarak daha fazla ihracat yapabilecek potansiyelde olduğunu söyledi. Yakın coğrafyada Türk Mobilyası algısının yerleştiğini, yapılan çalışmalarla daha fazla ihracatın mümkün olduğunu söyledi.

İç piyasadaki harektliliğin geçen yılın son çeyreğine kadar iyi giderken son çeyrekte daraldığını söyleyen Gürcan, konut sıkıntısının mobilya sektörüne yansımakta olduğunu, kredilerin açılmasıyla yeni konut üretimine destek olmasının 2023 son çeyreğinde yeniden bir hareketlenme başlayabileceğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MOSDER STRATEJİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği – MOSDER’in ‘’Stratejik Değerlendirme Toplantısı’’ 6-7 Aralık 2024 tarihlerinde Swiss Otel …